Hernia de disc este o afecțiune care afectează coloana vertebrală. Apare atunci când amortizarea dintre vertebre începe să se uzeze, iar discurile încep să se umfle. Acest lucru poate provoca durere și amorțeală în zona afectată. Herniile de disc sunt adesea cauzate de leziuni sau suprasolicitare, dar pot apărea și din cauza îmbătrânirii naturale.

Cauze: ce poate provoca o hernie de disc?

Există o serie de lucruri care pot provoca o hernie de disc. Una dintre cele mai frecvente este ridicarea frecventă de greutăți. Acest lucru poate pune prea multă presiune asupra discurilor din coloana vertebrală și poate provoca ruperea unuia.

O altă cauză comună sunt mișcările repetitive. Dacă faceți aceeași mișcare din nou și din nou, aceasta poate uza încet discurile din coloana vertebrală și, în cele din urmă, poate duce la o hernie de disc. Alte cauze includ supraponderalitatea, artrita si fumatul.

Simptome: care sunt simptomele unei hernii de disc?

O hernie de disc poate provoca multe simptome diferite, în funcție de locația herniei și de cantitatea de presiune asupra nervilor din apropiere. Cel mai frecvent simptom este durerea, care poate varia de la o durere surdă la o durere ascuțită, insuportabilă. Alte simptome pot include amorțeală, furnicături sau slăbiciune în zona afectată. În cazurile severe, o hernie de disc poate provoca paralizie.

Dacă credeți că ați putea avea o hernie de disc, este important să consultați un medic cât mai curând posibil, astfel încât să puteți obține un diagnostic precis și să începeți tratamentul.

Tratament: cum poți trata o hernie de disc?

Hernia de disc poate fi tratată în mai multe moduri, în funcție de gravitatea leziunii. Pentru cazurile mai puțin severe, medicamentele pentru durere fără prescripție medicală și gheața pot ajuta la ameliorarea durerii. Cazurile mai severe pot necesita terapie fizică sau chiar intervenție chirurgicală.

Dacă suferiți de hernie de disc, aveți la dispoziție mai multe opțiuni de tratament. În funcție de severitatea stării dumneavoastră, este posibil să vă puteți trata hernia de disc acasă. Primul pas în tratarea unei hernii de disc este să vă odihniți coloana vertebrală și să evitați orice activitate care vă agravează durerea.

De asemenea, ar trebui să aplicați gheață pe zona afectată timp de 20 de minute o dată de mai multe ori pe zi. Calmantele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației.

Prevenire: cum poți preveni o hernie de disc?

Hernia de disc poate fi o afecțiune foarte dureroasă. Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni ca aceasta să apară.

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni hernia de disc este să rămâneți activ și să faceți exerciții regulate. Acest lucru vă ajută să vă mențineți mușchii puternici și coloana vertebrală sănătoasă. De asemenea, este important să mențineți o greutate normală, deoarece greutatea suplimentară pune o presiune în plus asupra coloanei vertebrale.

De asemenea, puteți ajuta la prevenirea herniei de disc, evitând activitățile care vă pun în dificultate spatele, cum ar fi ridicarea de obiecte grele sau aplecarea în poziții incomode. Dacă trebuie să ridicați ceva greu, asigurați-vă că utilizați forma corectă: ridicați cu picioarele, nu cu spatele.

Dacă aveți deja de-a face cu dureri de spate, este important să le tratați din timp înainte de a duce la o hernie de disc.