Guturaiul sau rinita acuta este o inflamatie a mucoasei nazale, formata prin transmiterea agentilor etiologici prin aer sau prin contact direct. Aceasta prezinta o serie de simptome care insotesc congestia nazala acuta sau cronica si apare ca urmare a unui raspuns imunitar impotriva factorilor de mediu. Exista mai multe forme de rinita alegica, care se clasifica in trei tipuri: rinita alergica sezoniera, rinita alergica perena si rinita alergica profesionala.

Cea sezoniera apare primavara si toamna si este declansata de sensibilitatea la polenul din aer. Rinita alergica perena apare la contactul cu alergenii din mediu, care se gasesc mai ales in praful din casa. In final, rinita alergica profesionala este specifica persoanelor care interactioneaza cu alergenii folositi sau intalniti de obicei la locul de munca (detergent, dizolvanti, pulberi). Intrand in contact cu aceste substante, organismul incepe sa se apare si astfel se inflameaza mucoasa naso-faringiana.

Aceasta infectie de tip rinita acuta ramane in zona mucoasei naso-faringiene, iar datorita multiplicarilor virale celulele sunt distruse si astfel apare suprainfectia bacteriana.

Fiind o patologie intalnita frecvent, rinita acuta poate prezenta uneori si complicatii si poate conduce la infectii bacteriene ale sinusurilor si ale urechii medii. In aer exista o serie de virusuri care conduc la aparitia rinitei, incepand de la rinovirusuri, mixovirusuri si chiar si adenovirusuri. Un organism slabit va fi atacat cu usurinta de acesti virusi, a caror perioada de incubatie este de doar 3 zile.

Rinita apare ca urmare a unei serii de factori care contribuie la slabirea imunitatii organismului. Printre acestia se numara: frigul, poluarea atmosferica, oboseala fizica si psihica, expunerea la medii aglomerate si malnutritia. Fiecare dintre acesti factori au un impact asupra organismului, iar primele simptone apar imediat.

Consultarea unui medic de specialitate este cel mai bun pas, deoarece in spatele oricaror simptome de raceala se pot ascunde boli grave, iar posibilitatea de reimbolnavire este foarte mare.

Un pacient care sufera de rinita acuta este indispus, prezinta o senzatie de frig si de oboseala, prurit nazal, stranut si cefalee. In cazuri mai grave se intalneste rinoreea serioasa, lacrimarea, epistaxisul si hipoacuzia, insa trebuie verificat fiecare caz in parte, deoarece fiecare pacient este diferit.

In urma unei discutii cu medicul de specialitate, se va prescrie un tratament rinita care va conduce la vindecarea afectiunii in urmatoarele doua saptamani. Tratamentul va cuprinde o serie de medicamente, care vor urmari diverse aspecte ale rinitei. Astfel, unele vor restabili permeabilitatea nazala si vor presupune administrarea unor decongestive nazale, de tipul unor instilatii, inhalatii, aerosoli sau pulverizatii. Prin toaleta foselor nazale se va urmari vindecarea organismului si curatarea cailor respiratorii.

Mai apoi se vor administra medicamente pentru prevenirea suprainfectiei bacteriene, de tipul celor antitermice, antiinflamatorii, vitamine si antihistaminice. Totodata, medicul specialist poate recomanda si luarea unor masuri preventive colective, precum vaccinarea si mentinerea regulilor de igiena, evitarea surmenajului si alegerea unei alimentatii echilibrate.

In ceea ce priveste evolutia rinitei, aceasta este benigna si conduce la vindecare, insa in functie de varsta si tipul de metabolism, perioada de vindecare poate ajunge pana la doua saptamani sau se poate finaliza dupa o saptamana. Printre cele mai comune simptome se numara: stranutul, pruritul ocular, tusea neproductiva si congestia mucoasei nazale.

Cu cat se trateaza aceste simptome mai repede, cu atat se evita complicatiile. Cel mai adesea pacientii bolnavi de rinita sufera de reducerea capacitatii de concentrare, o stare generala de iritabilitate, o coordonare mai dificila mana-ochi si uneori si tulburari ale somnului.

Daca te intereseaza un tratament rinita poti apela la Clinica ORL Bucuresti si te poti programa la un consult de specialitate. Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL si echipa sa de specialisti te vor ajuta cu cele mai bune sfaturi si recomandari pentru ca sa iti recapeti sanatatea si sa te vindeci cat mai repede.