Abdominoplastie are ca scop îndepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul regiunii abdominale inferioare. Acest tesut în exces poate fi rezultatul unei scaderi considerabile în greutate, sau poate apare dupa o nastere, ambele determinând întinderea si apoi caderea structurilor peretelui abdominal.
Dieta si exercitiul fizic nu sunt eficiente deoarece diformitatea este în principal rezultatul unor modificari structurale. Trebuie sa retineti ca aceasta operatie nu reprezinta si nu inlocuieste o metoda de slabire pentru pacientul obez, de obicei pierderea în greutate în urma operatiei fiind de cateva kilograme. Interventia chirurgicala recontureaza corpul, prin modificarea formei abdomenului, îmbunatatind profilul si silueta. Daca este necesar, in acelasi timp operator se pot rezolva si eventuelele defecte ale peretelui abdominal (hernii, eventratii).
Un alt avantaj al acestei operatii il constituie posibilitatea ca in acelasi timp sa fie îndepartate si eventualele vergeturi sau cicatrici de la nivelul abdomenului inferior.
Uneori, pentru a obtine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinata si cu lipoaspiratia, operatie ce poate fi efectuata, de preferinta la un interval de cateva luni.

OPERATIA

Pacientul este internat de obicei în ziua operatiei. Chiar daca aveti toate analizele facute, dupa ora 8 dimineata nu aveti voie sa mancati sau sa beti nimic (nici macar un mic pahar cu apa). In cazul in care nu ati respectat aceasta indicatie si nu ati anuntat medicul operator, anestezistul sau asistenta de la salon, va expuneti unor riscuri deosebite din punct de vedere anestezic, ce va pot pune in pericol chiar viata.
De obicei, interventia este efectuată în anestezie spinala (printr-o injectie la nivelul coloanei lombare, jumatatea inferioara a corpului va fi amortita pentru cateva ore). Acest tip de anestezie este de preferat deoarece pacientul este constient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generala.
De obicei se practică o incizie arcuata, la nivelul pliului abdominal inferior. Pielea abdominală împreună cu ţesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominală până sus, la nivelul rebordului costal. Ombilicul este eliberat de pielea şi grăsimea abdominală.

Peretele muscular este apoi refăcut, dacă acesta a fost întins (diastazis) sau distrus parţial (eventraţie). Pielea împreună cu grăsimea este trasă în jos, se îndepărtează excesul şi plaga este închisă printr-o linie de sutură plasată sub “linia bikini” lăsând abdomenul suplu. Ombilicul este apoi suturat astfel încât el ramâne în poziţia obişnuită. Atunci cand exista un exces prea mare de piele, mai ales in partile laterale ale abdomenului, pantru a se obtine o linie mai frumoasa a taliei, poate fi necesara si prezenta unei incizii verticale, de la nivelul ombilicului la linia suprapubiana, aspectul general al cicatricii fiind de ancora. Dat fiind suprafata mare decolata, pentru prevenirea acumularii de sange in zona operata, se vor pune doua tuburi de dren, cate unul pe fiecare parte a abdomenului. Sutura operatiei se face de obicei cu fire ce nu mai trebuie extrase, cicatricea finala avand grosimea de 1 milimetru. La inceput ea este rosie-violacee, mai voluminoasa, dar dupa cateva luni, in cadrul procesului de vindecare, culoarea devine alb-rozacee si este mai putin vizibila. Abdominoplastie prezintă riscurile oricărei intervenţii chirurgicale majore. Dacă pacientul are o stare a sănătăţii bună, riscurile sunt reduse şi problemele sunt foarte rare. Pentru prevenirea unor complicatii, daca nu sunt contraindicatii, veti primi timp de cateva zile antibiotice si hipocoagulante.

COMPLICATII

În afara complicaţiilor generale, comune oricărei intervenţii chirurgicale (reacţii alergice, hemoragia, hematomul, infecţia, necroza de părţi moi), pot apare unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii. La fumatori, datorita circulatiei cutanate deficitare, riscul aparitiei tulburarilor de vascularizatie este mai mare. De aceea se recomanda ca cel putin cu cateva saptamani inainte de operatie si inca trei saptamani dupa operatie sa nu fumati. Ca si complicatii specifice mentionam:
-necroza ombilicului – vascularizaţia ombilicului poate fi inadecvată după repozitionare şi poate fi nevoie de reconstrucţia unui nou ombilic,
-asimetria abdominală – poate deveni mai evidenta postoperator, atunci când tesuturile restante sunt mai subtiri si abdomenul mai suplu; acest defect se poate corecta ulterior,
-scaderea sensibilităţii în zona din jurul cicatricii orizontale – este normala in urma acestei operatii si apare ca rezultat al traumatizării nervilor senzitivi din zona. Acestia, regenerează încet şi, de obicei, după câteva luni sensibilitatea revine la normal.
Chiar daca acestea sunt complicaţii posibile, ele sunt rare şi putin probabile.

POSTOPERATOR

A doua zi postoperator, vă puteti da jos din pat. De obicei este suficient să rămâneţi în clinică 2 nopti, iar după scoaterea tuburilor de dren va puteţi întoarce acasă. Pentru prevenirea acumularii de ser in zona operata, se recomanda purtarea unui corset elastic timp de 6 saptamani. Plaga postoperatorie trebuie ingrijita si protejata printr-un pansament simplu, schimbat daca este nevoie zilnic, timp de 6-10 zile.

Va puteti relua activitatea casnica normala imediat ce ajungeti acasa, dar trebuie evitată activitatea fizică intensă, pentru cel puţin 6 săptămâni. Se recomandă sa pastrati o dietă sănătoasă, cu puţine grăsimi şi sa practicati exerciţiile fizice usoare. Cel mai important si in acelasi timp cel mai accesibil este mersul pe jos!

Abdominoplastia determină o îmbunătăţire permanentă a aspectului abdomenului, iar pacienţii se simt “în formă” şi plini de încredere.

In functie de natura serviciului, puteti relua lucrul de la 10-21 zile de la operatie. Pacientii care doresc, pot primi concediu medical pe perioada spitalizarii si 21 zile de la externare.