Mutarea într-un azil de bătrâni poate fi foarte dificilă pentru majoritatea vârstnicilor, deoarece aceștia se tem de necunoscut și simt că astfel își pierd independența. Pentru a înlătura aceste perspective sumbre, căminele private de bâtrâni stabilesc programe zilnice care îi încurajează pe membri să socializeze, să facă mișcare, să învețe ceva nou, să se joace și să se bucure în continuare de viață. Angajamentul social este deosebit de important pentru vârstnici și este aspectul care contribuie cel mai mult la adaptarea la viața într-un azil de bătrâni. Socializarea este esențială pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică, motiv pentru care i se acordă o mare importanță. Prin urmare, vârstnicii care de abia pășesc într-un azil de bătrâni scapă rapid de temerile lor, deoarece se simt înconjurați de oameni de vârste similare, cu interese comune și simt că au în permanență un sprijin. Chiar și câteva ore de interacțiune socială în fiecare săptămână contribuie foarte mult la o mai bună stare de sănătate generală.

Iată de ce mutarea într-un azil de bătrâni poate fi alegerea cea mai sigură:

Prevenirea afecțiunilor cardiace

Membrii unui azil de bătrâni sunt încurajați zilnic să facă puțină mișcare și să ia parte la activități fizice, care le stimulează sănătatea inimii. Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii principali asociați cu bolile de inimă, dar interacțiunea socială și activitatea fizică susținute de programul unui azil de bătrâni scad tensiunea arterială și susțin buna circulație.

Reducerea riscului de depresie

Înainte de a se muta într-un azil de bătrâni, majoritatea vârstnicilor se confruntă cu anxietate, panică și cu alte trăiri negative. În realitate, depresia este afecțiunea care îi pândește atunci când stau singuri în casă foarte mult timp. Singurătatea, plictiseala și izolarea conduc la depresie. În loc să găsească oameni cu care să vorbească și să obțină astfel sfatul sau sprijinul de care au nevoie, bătrânii izolați rămân adesea singuri și se lasă măcinați de emoțiile negative. Ca urmare, cresc șansele ca ei să devină depresivi. Mutarea într-un azil de bătrâni creează șanse de interacțiune cu alți membri, ceea ce oferă vârstnicilor posibilitatea de a vorbi sincer și deschis despre lucrurile care se întâmplă în viața lor, atât bune, cât și rele. Socializarea cu ceilalți îi ajută pe seniori să se gândească la lucruri mai plăcute în loc să se concentreze asupra situațiilor sau persoanelor care le provoacă stres și anxietate. Bătrânii care nu își gestionează bine nivelul de stres ar putea dezvolta boli grave, ceea ce i-ar împiedica să continue să se îngrijească de sine. Dacă considerați că persoana dragă are nevoie de asistență, luați în considerare cele mai recente oferte de îngrijire bătrâni într-un cămin privat sau la domiciliu. Programul unui azil de bătrâni este conceput pentru a promova longevitatea, încurajând vârstnicii să se concentreze pe alimentația sănătoasă, pe exerciții fizice regulate, pe socializare și implicarea mentală și pe alți factori importanți ai stilului de viață.

Faptul că într-un azil de bătrâni, vârstnicii au parte de interacțiune socială în permanență, asta îi ajută cel mai mult să se adapteze la noua viață. Interacțiunile sociale îi mențin pe seniori implicați intelectual, stimulați și conștienți mental. În timp ce interacționează cu ceilalți membri ai azilului de bătrâni, persoana dragă își folosește creierul, ceea ce o ajută să își mențină vigilența și o ferește de afecțiuni frecvente precum demență sau Alzheimer. Interacțiunea socială poate împiedica creierul să devină inactiv și poate consolida abilitățile de comunicare, permițând persoanei dragi să lege relații de prietenie pe care să se bazeze în viitor.