Atunci când îți amenajezi apartamentul, iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont. Designul interior al locuinței dvs. va da tonul întregului spațiu de locuit, iar iluminatul este o componentă cheie a acestui design.

Tipul de iluminat pe care îl alegeți pentru apartamentul dvs. va depinde de o varietate de factori. Va trebui să luați în considerare câtă lumină va fi necesară în fiecare zonă, ce fel de atmosferă doriți să creați și ce tipuri de mobilier aveți sau intenționați să achiziționați.

Cel mai bun mod de a determina ce tip de iluminat este potrivit pentru apartamentul tău este să faci un inventar al dimensiunilor și formei acestuia. Dacă este mic și dreptunghiular, atunci iluminatul încastrat poate fi ideal, deoarece oferă o lumină ambientală blândă în întreaga cameră fără a fi prea puternică. În schimb, dacă este mare și deschisă, atunci luminile de deasupra capului ar putea fi mai potrivite, deoarece oferă mai multă luminozitate fără să umbrească nicio zonă de pe tavan sau pereți.

De asemenea, ar trebui să vă gândiți dacă doriți lumină albă strălucitoare sau tonuri mai calde, cum ar fi nuanțele de galben sau portocaliu, care pot completa anumite culori din piesele de mobilier, cum ar fi finisajele din lemn (cum ar fi stejarul), adăugând în același timp căldură unor spații care, altfel, sunt lipsite de căldură (cum ar fi betonul).

Cum alegi corpurile de iluminat?

– Aveți suficiente surse de lumină în tot spațiul, astfel încât să nu aveți colțuri întunecate sau camere în care oamenii se pot răni dacă se împiedică de ceva. Acest lucru înseamnă mai mult de o lampă pe cameră și, de asemenea, o anumită iluminare deasupra capului (cum ar fi un abajur).

– Asigurați-vă că toate becurile funcționează corect înainte de a vă instala în noua locuință! Nu vreți să aveți surprize mai târziu pe drum!

– Atunci când vă alegeți corpurile de iluminat, țineți cont de faptul că anumite tipuri vor fi mai potrivite pentru anumite utilizări decât altele. De exemplu, dacă sunteți în căutarea unui corp de iluminat care să asigure o iluminare ambientală, atunci probabil că veți dori unul cu mai multe becuri, mai degrabă decât un singur bec mare care încearcă să facă prea multe deodată (cum ar fi să asigure atât lumină ambientală, cât și iluminare de lucru).

Există multe tipuri diferite de corpuri de iluminat disponibile la Logic Light și pe piață în general – prea multe pentru a le enumera aici – dar unele dintre cele mai comune includ: lumini încastrate; lumini de cale, candelabre; lumini suspendate; monturi încastrate (cunoscute și sub numele de monturi semiîncastrate); ventilatoare de tavan cu lumini; lumini de securitate pentru exterior.

Cât de confortabil doriți să vă simțiți în cameră?

Dacă vrei să se simtă confortabil, atunci alege lumini mai slabe, care pot fi coborâte atunci când vin musafiri sau când se face târziu în noapte. Dacă doriți să se simtă mai deschisă și mai spațioasă, atunci optați pentru lumini mai puternice care pot fi aprinse mai tare atunci când soarele apune sau când sunt mai multe persoane în cameră.

Dacă sunteți în căutarea a ceva mai subtil, încercați să folosiți întrerupătoare cu variator pe lămpile din casă, astfel încât să le puteți ajusta luminozitatea în funcție de momentul zilei sau de atmosfera pe care încercați să o creați în fiecare cameră la un moment dat.

Ați putea chiar să folosiți lumini LED de joasă tensiune în spatele operelor de artă sau a operelor de artă în sine, ca o modalitate de a crea interes fără a ocupa prea mult spațiu.