În luna iulie a anului 2010 s-a emis o lege potrivit căreia este obligatorie asigurarea locuinței, iar persoanele care nu dețin această asigurare pot fi amendate cu o sumă cuprinsă între 100 și 500 de RON. La momentul de față, în România, există 12 societăți care încheie aceste polițe de asigurări. Este vorba despre următoarele companii de asigurări: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, Certasig, City Insurance, Gothaer Asigurări, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama și Uniqa. Conform statisticilor, la acest moment, 8,3 milioane de locuințe beneficiază de această asigurare obligatorie.

Asigurarea obligatorie a locuinței se încheie în baza plătirii unui prime de asigurare, care trebuie achitată anual și integral. Această primă este aceeași, indiferent de societatea de asigurări pe care ați ales-o. Și anume: de 20 euro pentru locuințele de tip A (acestea se referă la construcțiile cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn ori cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) și de 10 euro pentru locuințele de tip B (construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic). Apoi, în schimbul acestor sume de bani și în cazul producerii unor dezastre naturale, societatea vă va asigura o sumă totală de 20.000 de euro, în cazul locuințelor de tip A și o sumă totală de 10.000 euro, în cazul locuințelor de tip B. Însă trebuie precizat faptul că în cazul producerii mai multor dezastre naturale, societatea nu vă va asigura cu aceeași sumă cu care v-a asigurat și la prima daună, aceasta scăzând odată cu fiecare calamitate produsă. În momentul în care din cele 10.000, respectiv 20.000 de euro, nu mai rămâne nimic, clientul trebuie să încheie o nouă asigurare obligatorie a locuinței. De asemenea, în cazul în care o locuință este alcătuită din mai multe corpuri de clădire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau în același timp, tipul locuinței se stabilește în funcție de materialele din care au fost executate structura de rezistență și pereții exteriori pentru partea de construcție care are cea mai mare suprafață construită.

Apoi, un alt lucru important de știut despre asigurarea obligatorie a locuinței este că aceasta ne protejează de trei riscuri, și anume de cutremure, inundații și alunecări de teren. De asemenea, ea nu asigură doar locuințele personale, ci și locuințele de serviciu, casele de vacanță sau locuințele destinate unei cazări temporare, denumite și locuințe de necesitate. Nu în ultimul rând, asigurarea obligatorie a locuinței asigură și locuințele de protocol. Nu în ultimul rând, este bine de știut faptul că în cazul în care costul locuinței pe care doriți să o asigurați, depășește suma de 20.000 euro, ea fiind o locuință de tip A, trebuie realizată și o asigurare facultativă a locuinței, care să acopere restul de bani peste această sumă.